PoliTech

Egy skizofrén politikai tanácsadó dialógusai - legtöbbször önmagával. Politikai technológia, kampány, média, kommunikáció, marketing, politika. Meg ami belefér...

Utolsó kommentek

  • Holnap Kapitány: Kristálypark -- búcsú a korrupciótól? holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella Hol... (2010.02.28. 09:55) Legyőzni a Jobbikot...
  • polovcev: Tiszteletem. Bevallom már én is várom a folytatást. Szeretném látni merre halad a világ. Viszont ... (2009.08.07. 21:59) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: Engem érdekelne a folytatás. Az is, hogy melyik pártnál segédkeztél :) , sorrendben az alábbiakat... (2009.06.23. 16:26) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: politicalhumor.about.com/od/sarahpalin/a/palin-prankcall.htm Vegyük sorra: Nem ismeri fel Sarkoz... (2008.11.03. 09:57) Kész átverés Sarah Palinnal:)
  • ójaj: megmondom őszintén, fel nem foghatom, miért hiszi magáról mindenki, hogy bezzeg ő tudja a tutit? a... (2008.11.02. 19:20) A nagy találgatóshow
  • Utolsó 20

Legyőzni a Jobbikot...

2010.02.27. 17:57 | igorB | 1 komment

Címkék: magyar választás mszp fidesz stratégia jobbik 2010

"- Itt van ez a Jobbik dolog. Nem kéne kezdeni velük valamit?

- Á, dehogy. Majd elmúlik."

Ha jól sejtem ez a párbeszéd játszódhatott le nagyjából egyszerre az MSZP és a Fidesz vezérkarában is, persze megfűszerezve azzal, hogy "nekünk ezért, nekünk meg azért jó, hogy most vannak, mert...". A baj az, hogy a Jobbik most már rég túlnőtt a pubertáson. Vérprofi párt lett, rendkívül rövid idő alatt, s felnőttként vetette bele magát az örömszerzébe. Az MSZP meg hajthat, hogy legalább a második helyet megcsípje magának vidéken, míg a Fidesz örülhet, ha csak néhány helyen bukja el a mandátumot emiatt (mert ugye a bal meg a közép meg aki van várhatóan összeáll szépen, kommunikációilag a fasiszta veszély megállításáért, gyakorlatilag a nehezen összekapart mandátumért).

Úgy gondolom, hogy a Jobbikot réges régen késő már a szőnyeg alá söpörni, ezt egyszerűen nem lehet. Sőt, egy 15-20%-os pártot felszalámizni sem képes senki. Lehet példálózni MIÉP-el, FKgP-vel, MDF-el, hogy a Fidesz milyen jó is ebben. De azok törpepártok voltak, ráadásul mind a nagy testvér jóindulatától függöt. A Jobbik viszont nem. Ők egyedül is elvannak. Nem kellenek nekik Fideszes aktivisták, hogy besegítsenek az ajánlógyűjtésbe, vagy innen-onnan összekunyerált pénzek. Ha valamit akarnak, hát odamennek és megcsinálják. Gondolhatja Orbán, hogy majd szépen lepofozza őket, a gond csak az, hogy sokan vannak. És bármilyen erőset is tud ütni valaki, a 100. pofonnál elfárad a keze...

Éppen ezért a Jobbikot csak egyetlen módon lehet lenyomni (vagy éppen elnyomni): dolgozni kell. Ez az ugyanis, amit a pártok az utóbbi időben elfelejtettek. Ennek egyik része, hogy választ adnak azokra a kérdésekre, amiket a Jobbik szépen kisajátított magának. Ez a szakpolitikusok na meg a kommunikátorok feladata, úgyhogy én most nem is mennék bele a taglalásukba.

A másik dolog a kampányolás. Nem arról van itt szó kérem tisztelettel, hogy a Jobbik bármi ördöngősséget csinál. Nincs szó kiváló on-line kampányról, és egyenlőre a kőkemény technológiai (voterID, mozgósítás, stb.) húzások is hiányoznak. Amiben viszont jó a Jobbik, hogy kimegy mindenhova. Tudom, banálisan hangzik, de nem az. Azt ugye régről tudjuk, hogy egy jelölt után az aktivista a legjobb reklám. A Jobbik aktivistái pedig elárasztották az országot. Ott vannak minden városban, faluban és tanyán.

(csak mellékvonalként jegyzem meg, hogy ha valaki, hát a Jobbik képes lehet arra, hogy megdöntse a "függetlenként lehet vidéken polgármesteri címet nyerni" dogmát)

Eljutnak oda, ahol politikus nemhogy húsz éve, de talán még sohasem járt. És legyünk őszinték, ilyen az ország 70-80%-a. Ezeken a helyeken nem azért szavaztak MSZP-re vagy Fidesz-re, mert szimpatikus volt a helyi jelölt, vagy mert foglalkozott velük a nagypolitika. Egyszerűen követték a trendeket, nameg valami elvont identitástudatot, mely azt diktálta, hogy Borsodban szocialitának, Hajdúban meg fideszesnek kell lenni.

Ehhez képest a Jobbik mindenhova eljutott, s így valóban hihető volt az, hogy ők majd foglalkoznak a kistelepülésen élőkkel, nameg hogy ők aztán majd rendet csinálnak. Hogyan is hinné el bárki, hogy a Fidesz majd rendet csinál (vagy az MSZP), ha 50 km-es körzetben nem járt még egyik képviselője sem?  A Jobbikos meg hát ott van (nézzük csak meg az eseménynaptárat a Jobbik honlapján) mindenhol. Meg ugye a Gárda is. Így hát logikus, hogy amikor gond lesz, akkor megvédenek. Ha lesz egyáltalán gond, mert ugye már itt vannak, és akkor talán meg is előznek mindent.

Az egyetlen választása a Fidesznek (és az MSZP-nek is), ha szépen kimegy a grundra és elkezd focizni. Persze, sok mindenre szüksége van az embereknek, de még a Jobbik szavazóinak nagy része is érzi, hogy azért nincs minden rendben ezzel a párttal. Ha meg majd kimegy egy Fideszes is a 300 fős településre, és előadja ő maga, hogy miért büdös a széljobb, akkor neki hisznek, s nem az árpád-sávos szomszédnak.

Úgyhogy itt az idő, tessék elkezdeni kampányolni!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politech.blog.hu/api/trackback/id/tr31795265

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egészpályás letámadás a Jobbik ellen 2010.02.27. 19:26:43

A ballib tábor egyet kipipálhat a követelései közül. Most, hogy már közel a hatalom, de pont az egykori segéderő miatt veszélyben a kétharmad, a FIDESZ vezetése (maga Orbán többször is) végre megtette azt, amit évek óta elsunnyogott az "egy a tábo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2010.02.28. 09:55:18

Kristálypark -- búcsú a korrupciótól?

holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella

Holnap Kapitány: Mesék egy elképzelt Magyarországról
süti beállítások módosítása