PoliTech

Egy skizofrén politikai tanácsadó dialógusai - legtöbbször önmagával. Politikai technológia, kampány, média, kommunikáció, marketing, politika. Meg ami belefér...

Utolsó kommentek

  • Holnap Kapitány: Kristálypark -- búcsú a korrupciótól? holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella Hol... (2010.02.28. 09:55) Legyőzni a Jobbikot...
  • polovcev: Tiszteletem. Bevallom már én is várom a folytatást. Szeretném látni merre halad a világ. Viszont ... (2009.08.07. 21:59) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: Engem érdekelne a folytatás. Az is, hogy melyik pártnál segédkeztél :) , sorrendben az alábbiakat... (2009.06.23. 16:26) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: politicalhumor.about.com/od/sarahpalin/a/palin-prankcall.htm Vegyük sorra: Nem ismeri fel Sarkoz... (2008.11.03. 09:57) Kész átverés Sarah Palinnal:)
  • ójaj: megmondom őszintén, fel nem foghatom, miért hiszi magáról mindenki, hogy bezzeg ő tudja a tutit? a... (2008.11.02. 19:20) A nagy találgatóshow
  • Utolsó 20

Gondolatok az Újvilágról

2008.10.19. 23:36 | igorB | 3 komment

Címkék: tech amerika elnökválasztás kampányfinanszírozás

Mivel már jóideje nem jelentkeztem, azt hiszem illenék néhány gondolatomat billentyűzetre vetni az amerikai választásokról, hogy ti majd jól rámszólhassatok, miben is tévedek:) Úgy érzem, hogy az utóbbi időben elterjedt néhány félig igaz, de inkább téves feltevés, néhány dolgot pedig abszolúte nem érintett a mainstream média. Itt az idő tehát, hogy megvitassuk ezeket. (A lista persze nem teljes, hogyan is lehetne az! De próbálkozni talán érdemes)

  • It's NOT the economy, stupid! Általánosan elfogadott nézetté vált, hogy Obama "elhúzása" mögött (egyenlőre csak a közvéleménykutatásokban) a gazdasági válság, ezen belül pedig a McCain-kampány tehetetlensége a megfelelő válasz megfogalmazására áll. Nos, én ezzel bizony élesen szembemennék. Tény, hogy a gazdasági válság elmélyülése egybevég Obama előnyének növekedésével, az okokat azonban másban keresném.
  1. Először is, Obama sokszorosan többet költ hirdetésekre, mint McCain (ehhez kapcsolódóan majd lásd a következő pontot). Ez pedig súlyos 2-3%-ot jelent a kvk-ban.
  2. Obama kampánya a kezdetektől sok energiát fektetett a helyi szervezetek kiépítésébe, és különböző aktivista-képzésekbe, ami mostanára látszik megtérülni.
  3. A kvk-k egyik mellékhatása, hogy sokan a győzteshez csatlakoznak, tehát ha valaki elkezd előnyre szert tenni, egyre többen és többen választják őt egy megkérdezés esetén. Ezt hívják bandwagon, vagy utánfutú effektusnak. Ezzel párhuzamosan fejti ki a hatását az elhallgatási-spirál (minél inkább kisebbségben érzi magát valaki, annál kisebb a hajlandósága, hogy valódi véleményét nyilvánosságra hozza). Persze miután e két tényező elkezdi kifejteni a hatását, útjára indul a megfelelő, ellentétes irányú mechanizmus, az underdog-effect, amikor is a vesztes pártjára állnak a rossz helyzetet látva.
  4. A mostani kvk-k leginkább a valószínű szavazókra koncentrálnak, nem pedig a regisztrált szavazókra. Mivel pedig utóbbi csoport vehet csak részt a választáson, ezért félrevezető lehet egyéb csoportokkal foglalkozni.
  5. A választáson a megszerzett elektori szavazatok számítanak, nem pedig az országosan elért szavazatok száma. Attól, hogy valaki 49-46 arányban vezet országosan, még korántsem biztos, hogy több elektori szavazatot gyűjt össze.
  6. Obama-t rengeteg fiatal, illetve fekete és egyéb kisebbségi támogatja, akiknél a részvétel kevésbé vehető biztosra, mint az átlagos WASP-ok esetében.
  • Felejtsük el a kampány állami finanszírozását. Obama bebizonyította, hogy egy elnökjelölt sokszorosát képes összegyűjteni az állami támogatásnak - leginkább persze az internet közbenjárása okán. McCain csapata hibásan mérte fel az internet által nyújtott lehetőséget, valamint a szavazói bázis adakozási hajlandóságát (jól látszott ez a Palin-bejelentés utáni napokban, amikor is közel 10 millió dollárt sikerült gyűjteni). Ez most akár végzetes lehet a GOP számára.
  • Mi történt a Kongresszusi választásokkal? A nagy különbséget az elmúlt két választáshoz képest abban látom, hogy most szinte kizárólag az elnöki versenyre koncentrálódik a média figyelme, míg 2000 és 2004 során a szenátusi és képviselőházi választásokat is nagy várakozás előzte meg. Fontos azonban, hogy felmérjük egyrészt milyen következményekkel járna egy demokrata elnök demokrata kongresszusal való párosítása, illetve egy republikánus elnök és egy 60+ demokratát számláló Szenátus kohabitációja.
  • A TV viták győztese nem biztos, hogy a választáson is győzni fog! A főbb médiumok egyértelműen Obama-t hozták ki mindhárom vita győztesének, ebből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Ne feljetsük el, hogy Kerry 2004-ben mindhárom vitán megverte Bush-t (igaz az utolsót néhányan egálra értékelték), végül mégis alulmaradt a republikánus jelölttel szemben. Ennek egyik fő oka, hogy az utolsó vita és a választás napja között mintegy három hét telik el. Ezidő alatt pedig a hátrány könnyen lefaragható.
  • Nem Európa választ elnököt! Igen, Obama népszerűsége a világon egyértelmű, és ha mi, európaiak is szavazhatnánk valószínűleg 80-90%-al nyerné a választást a demokrata jelölt. Most azonban bármennyire is fáj egyeseknek, nem mi döntünk. Így arról beszélni, hogy milyen sokan támogatnák Obama-t Németországban, Franciaországban, vagy bárhol máshol, ha érdekes is, de teljesen felesleges.

Nagy hirtelen ennyi, néhány pontot igyekszem majd a későbbiekben részletesen is kifejteni. Addig is god bless us all!

A bejegyzés trackback címe:

https://politech.blog.hu/api/trackback/id/tr68722355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.10.21. 18:11:59

Kerry sokat szerint azért részben veszített 2004-ben a választásokon, mert az elnökjelölti vitákon a "body-language"-t nem jól használta, ideges volt, grimaszolt, hülyén gesztikulált. Ezen a téren veszítette el (leginkább) a vitákat Mc Cain is.

igorB · Http://politech.blog.hu/ 2008.10.21. 19:11:12

A Kerry-Bush viták eredményei a Gallup szerint:
1. 53-37
2. 47-45
3. 52-39

Én nem hinném, hogy a testbeszéden múlott a dolog. McCain-nek tényleg volt néhány rossz mozdulata, bár azokat lassítás nélkül nem lehetett észrevenni. Kikockázva viszont akadt néhány röhejes momentum, a DailyKos és a MyDD össze is válogatott néhányat:)

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.10.21. 23:55:11

Bocs, rosszat mondtam, Al Gore-t kellett volna, 2000-ból:
"Mr McCain let his contempt for the younger man shine through, harrumphing, grimacing, smirking and goggling his eyes whenever Mr Obama got a chance to speak. The whole performance was reminiscent of Al Gore's sighing in his debate with George Bush in 2000, which many people think contributed to his defeat (The Economist).
süti beállítások módosítása