PoliTech

Egy skizofrén politikai tanácsadó dialógusai - legtöbbször önmagával. Politikai technológia, kampány, média, kommunikáció, marketing, politika. Meg ami belefér...

Utolsó kommentek

  • Holnap Kapitány: Kristálypark -- búcsú a korrupciótól? holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella Hol... (2010.02.28. 09:55) Legyőzni a Jobbikot...
  • polovcev: Tiszteletem. Bevallom már én is várom a folytatást. Szeretném látni merre halad a világ. Viszont ... (2009.08.07. 21:59) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: Engem érdekelne a folytatás. Az is, hogy melyik pártnál segédkeztél :) , sorrendben az alábbiakat... (2009.06.23. 16:26) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: politicalhumor.about.com/od/sarahpalin/a/palin-prankcall.htm Vegyük sorra: Nem ismeri fel Sarkoz... (2008.11.03. 09:57) Kész átverés Sarah Palinnal:)
  • ójaj: megmondom őszintén, fel nem foghatom, miért hiszi magáról mindenki, hogy bezzeg ő tudja a tutit? a... (2008.11.02. 19:20) A nagy találgatóshow
  • Utolsó 20

Obama beindult és meg sem áll Novemberig

2008.06.20. 17:30 | igorB | Szólj hozzá!

Címkék: tech amerika obama elnökválasztás 2008 kampányfinanszírozás mccain negatív kampány 30 second war

Azt hiszem a tegnapi napot hivatalosan is kinevezhetjük az általános választás kezdetének az Egyesült Államokban. Előre szólok, hogy ez hosszú lesz, de elképesztő, ami tegnap óta történt, és szeretnék nektek mindenről beszámolni.

Június 19-én reggel a következő üzenet ment ki e-mailben (hozzám is eljutott rss-ben) az Obama csapattól (a videó szövegéért kattints ide):

Friend --

Barack Obama recorded a video message with an important announcement that he wanted you to hear first:

 We have made a crucial decision that will impact how we compete in the general election, and it’s important that you understand the decision, its implications, and the challange ahaed.

Please take a moment to watch this video.

Thank you,

Obama for America

 Na én ekkor estem le a székről, és mostaniáig sem álltam fel. És ez még csak a kezdet. Obama ugyanis két nap alatt átformálta az elnökválasztási versenyt.

 De kezdjük az elején. Mikor kiderült, milyen irdatlan mennyiségű pénzt képes Obama összeszedni az internet segítségével, rögtön megindultak a találgatások, vajon felhasználja-e ő is a rendelkezésre álló támogtást - mint minden jelölt az alap 1976-os fennállása óta - vagy inkább győzelmi esélyeit erősíti saját támogatóira támaszkodva. Ahogy Lynn Sweet megjegyzi blogjában Obama bár nem tett ígéretet, hogy kimarad az állami finanszírozásból, a néhai Timm Russert műsorában azonban megígérte, hogy előtte leül McCain-nel és egyeztet a kérdésben. Hát erre sajnos nem került sor.

De mivel is magyarázta Obama e döntését? Természetesen a nagytőkével, vagyis annak káros befolyásával a választási rendszerre. Obama szerint ugyanis McCain felhasználja majd a GOP 527-eseit + az RNC pénzét + a vállalati támogatókat, amivel majd lemossa a szegény Kansas-i gyereket (erről mindjárt). Na ez a dolog csak néhány helyen sántít.

1. A Republikánus 527-esek egyenlőre nem jöttek ki a barlangjukból, talán még mindig a tavaszt várják. Vagy egy kemény evangélikust. Mindegy. De hol van például a Swift Boat Veterans? Senki sem tudja. T. Boone Pickens texas-i olajmágnás (3 millió dollárt adott 2004-ben az SBV-nek) például bejelentette, hogy az idei választásból kimarad. A lényeg, hogy kisebb akciókat leszámítva máig nem indult be az Obama-daráló-préselő-aprító gépezet. Ezzel szemben Demokrata oldalon szép számmal mentek a támadások, legutóbb eme gyöngyszem a MoveOn.org-tól:

 Hát erre mondják azt, hogy erős. Sőt vaskos! És mint említettem, ez csak a legutóbbi, volt előtte jópár hasonló. És lesz is még számos másik.

Hab a tortán, hogy McCain maga kérte az 527-eseket, hogy álljanak le, nincs szükség a durva kampányra. Na most valószínűleg meggondolta magát.

2. Az RNC pénz tényleg igaz, Demokrata párjánál több pénzt gyűjtött össze. Nincs ezen mit vitatkozni. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy mind a Képviselőházi, mind a Szenátusi demokrata bizottság több pénzt szedett össze, mint a Republikánusok. Minden éremnek két oldala van...

3. A vállalati pénzek. Hát ez sajnos megint nem stimmel. Patrick Ruffini is lehozta, de megnézhetitek eredetiben is, hogy Obama százalékosan hasonló mértékben kapott pénzt ilyen támogatóktól, mint McCain vagy Clinton (ami ugye nagyságrendileg sokkal nagyobb). Szóval nekem ez sántít.

De ugye nem én vagyok itt a lényeg. És pont ez a lényeg. Ez a hirdetés egy rétegnek szólt, ez pedig az elkötelezett Obamániákus (nem pejoratíve, obamania-t ők is szívesen használják). Nem véletlenül van ugyanis a levél alatt (nektek nem, mert nem tudtam idelinkelni) a kis DONATE - azaz adakozz - felirat. És hogy ez ne legyen elég, rögtön elindult egy akció, amelyben adományozásra szólítják fel az embereket a következő képpel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most mit mondjak, egyszerűen zseniális! Egy kampány, amit valóban az emberek finanszíroznak! Légy független a rosszul működő rendszertől!

Na ezért imádom Obama tanácsadóit. Mert ilyenekkel csakis ők tudnak előjönni.

De mielőtt elcsöppennénk menjünk tovább. Mert itt jön ám a második fázis, mondhatni figyelemelterelés. Párhuzamosan kijött ugyanis az első kampányfilmje Obama-nak az általános választásokra. Mutattam már, de álljon itt megint:

Most mit mondjak? Egyperces, bemutatkozó videó, kiemeli a Kansas-i gyökereket, utal a Bibliára (le kell ugye nyomni azokat a pletykákat az iszlám hitről), család, érték, hazaszeretet, egészségügy, adócsökkentés, ja és persze szegénység elleni küzdelem. Minden benne van ami kell, és lesz is rá pénz, hogy lemenjen mind az 1 perc. Ráadásul 18 államban. Beleértve a billegő körzeteket is.

Na és itt jön be a harmadik fázis. Nem még mindig nincs vége. És ez csak két nap! Obama ugyanis Hillary-vel fog kampányolni jövő héten. Hát ennyit arról, hogy McCain majd jól összeszedi HRC elcsatangoló szavazóit.

És mit mondtak erre a Republikánusok? Az igazat. Hogy Obama csak a pénzre hajt. Hogy ez most egy kétszínű lépés. Hogy Obama is csak egy tipikus politikus. Meg még sok mindent, itt el lehet olvasni.

Jött egyből a válasz a baloldali blogtérből, amiben McCain szavait próbálják kifordítani, és flip-flop-nak beállítani őt. Az OldMan ugyanis azt mondta, hogy bámulatos volt Dean internetes pénzgyűjtő akciója. Meg hogy az internet majd megváltoztatja a politikát. Na ez az, amire Hofi azt mondaná: csúsztatás. Igaza van McCain-nek és időben látta, mekkora hatása lesz az internetnek. Na de álljunk meg egy szóra. Ez nem azt jelenti, hogy egyetért az állami finanszírozásból való kimaradással.

Nézzük tehát a tényeket. Obama eddig kb. 265 milliót gyűjtött, szemben McCain 89 milliójával. McCain-nek van szeptembertől 80 milliója, meg kicsit több mint 44 millió kézen az RNC-vel együtt. Obama valószínűleg összegyűjt 100 milliót egy hónap alatt. Meg még nagyjából 200 milliót a további időszakban.

De mit tehet McCain? Először is sürgősen keresnie kell néhány felvételt, amiben Obama az állami finanszírozásról beszél, és akár csak a legkisebb utalás is van benne arra, hogy el fogja fogadni. Ebből 30-sec hirdetés, és sugározni.

A Republikánus háttérszervezetek most tuti össze fogják magukat kapni. Egy hónapot adok, és jön vissza az SBV, a rádiós show-k mindenkit adományozásra buzdítanak majd, beindul a grassroot, és szép lassan csordogál majd a pénz.

És felül kell vizsgálni a nincs-negatív stratégiát. Ez így, MoveOn-nal, ennyi pénzzel nem fog menni.

Könyörtelen kampány lesz az biztos.

A bejegyzés trackback címe:

https://politech.blog.hu/api/trackback/id/tr55531061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása