PoliTech

Egy skizofrén politikai tanácsadó dialógusai - legtöbbször önmagával. Politikai technológia, kampány, média, kommunikáció, marketing, politika. Meg ami belefér...

Utolsó kommentek

  • Holnap Kapitány: Kristálypark -- búcsú a korrupciótól? holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella Hol... (2010.02.28. 09:55) Legyőzni a Jobbikot...
  • polovcev: Tiszteletem. Bevallom már én is várom a folytatást. Szeretném látni merre halad a világ. Viszont ... (2009.08.07. 21:59) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: Engem érdekelne a folytatás. Az is, hogy melyik pártnál segédkeztél :) , sorrendben az alábbiakat... (2009.06.23. 16:26) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: politicalhumor.about.com/od/sarahpalin/a/palin-prankcall.htm Vegyük sorra: Nem ismeri fel Sarkoz... (2008.11.03. 09:57) Kész átverés Sarah Palinnal:)
  • ójaj: megmondom őszintén, fel nem foghatom, miért hiszi magáról mindenki, hogy bezzeg ő tudja a tutit? a... (2008.11.02. 19:20) A nagy találgatóshow
  • Utolsó 20

Az előrehozott választások elé

2008.09.10. 22:49 | igorB | 2 komment

Címkék: magyar választás

Nem nagyon hiszem, hogy valóban sor kerülne előrehozott választásokra. Az SZDSZ legalábbis nem szavazhatja meg a jelenlegi helyzetben - hiszen önerőből nem jutna a parlamentbe. A Fidesz-nek nem érdeke, hogy segítse a liberálisokat, az MSZP-ben pedig vélhetően felmerül majd az édes bosszú igénye.

Az MDF talán túlélné, de az éppen tisztújító párt körüli bizonytalanság jól látszik a legutóbbi kvk-ban (augusztus végén esett a Szonda és a Századvég szerint is, bár a Marketing Centrum 5/7-re mérte a teljes/biztos skálán augusztus közepén). Ha sikerül a megosztottságon túljutni, akkor lehet esélyük.

A Fidesz-nek most kell lépnie, hiszen a párthoz távozott MSZP szavazók szépen lassan csordogálnak vissza a szocializmus tőgyére. Az MSZP-nek éppen ezért szintén jó lehet az időzítés. Arról nem is beszélve, hogy ha önmagukat végzik ki - persze csak képletesen szólva - valószínűleg nyernek még 3-4%-ot a biztos szavazók között.

A KDNP-ről ha lehet nem beszélek, a Jobbiknak és a MIÉP-nek nem lenne jó egy mostani választás. Bár lehet, hogy nekik sosem lenne jó. Amiért szerintem esélyesebbek lennének 2010-ben az az EP választás. A Morvai-vezette Jobbik lista ugyanis jó eséllyel számíthat majd mandátumra (a nagyjából 30%-os EU-ellenes rétegből és a mélymagyarokból összejönne), ezzel minden bizonnyal leszorítva az SZDSZ-t, s talán az MDF-et is a magyar képviselők listájáról. Ez a plusz jól jöhet 2 év múlva. Ezzel szemben egy mostani vereség összeroppanthatná a pártot - igaz, ha a múltkori 1,1%-nál (ugye a MIÉP-Jobbik 2,2%-ot kapott, 50-50 felezték az állami támogatást) jobb eredménnyel magasabb támogatást kapnának állambácsitól, az hasznos plusz lehet az EP készülődésre is.

Sosem szerettem tippelni, ezért most se fogok, de 35-40%-nál nem adnék több esélyt egy előrehozott választásnak.

De ha mégis, legyen itt egy kérdés - hozzátok!

Ez áll ugyanis az alkotmányban:

""20. § (1) Az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani.""

Akkor hát mikor kell megtartani feloszlás vagy feloszlatás esetén? Én maradok annál, hogy négy év múlva (majd leírom miért), de van, aki azt mondja, hogy a "rendes" választás után 4 évvel (ezt is majd megmondom mért). Ti mit gondoltok?

A bejegyzés trackback címe:

https://politech.blog.hu/api/trackback/id/tr39657948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2008.09.13. 00:32:09

Csak egy nüansznyi korrekció, EP választás legközelebb 2009 májusában lesz.

igorB · Http://politech.blog.hu/ 2008.09.13. 00:43:42

ki mondta, hogy mások lesz?:)

Szerintem arra a mondatra gondoltál, hogy "amiért esélyesebbek lennének 2010-ben az az EP választás". A 2010-es OGY választáson esélyesebbek lennének a 2009-es EP sikere (vagy jó szereplése) után.
süti beállítások módosítása