PoliTech

Egy skizofrén politikai tanácsadó dialógusai - legtöbbször önmagával. Politikai technológia, kampány, média, kommunikáció, marketing, politika. Meg ami belefér...

Utolsó kommentek

  • Holnap Kapitány: Kristálypark -- búcsú a korrupciótól? holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella Hol... (2010.02.28. 09:55) Legyőzni a Jobbikot...
  • polovcev: Tiszteletem. Bevallom már én is várom a folytatást. Szeretném látni merre halad a világ. Viszont ... (2009.08.07. 21:59) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: Engem érdekelne a folytatás. Az is, hogy melyik pártnál segédkeztél :) , sorrendben az alábbiakat... (2009.06.23. 16:26) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: politicalhumor.about.com/od/sarahpalin/a/palin-prankcall.htm Vegyük sorra: Nem ismeri fel Sarkoz... (2008.11.03. 09:57) Kész átverés Sarah Palinnal:)
  • ójaj: megmondom őszintén, fel nem foghatom, miért hiszi magáról mindenki, hogy bezzeg ő tudja a tutit? a... (2008.11.02. 19:20) A nagy találgatóshow
  • Utolsó 20

Mit mondanak a számok? Florida

2008.10.31. 02:26 | igorB | 4 komment

Címkék: amerika elnökválasztás közvélemény kutatás

A közvélemény-kutatások nem erős oldalam, azonban amint csurognak a számok, valami elindította a fantáziámat. A Gallup október közepén készített egy felmérést, melynek részeként megkérdezték az amerikai polgárokat, hogy mennyire lekesek a szavazással kapcsolatban. Az eredmény nem meglepő: az előző választásokhoz képest a demokraták 71%-a, míg a republikánusoknak csak 51% lelkesebb (hasonlítsuk össze ezt a 2004-es 67% DEM és 68% GOP aránnyal).

Hovatovább Obama szavazóinál az arány 74% lelkesebb, 15% kevésbé lelkes; McCain esetében 48% lelkesebb, 40% kevésbé lelkes.

Amiért ez számunkra érdekes, az a korai szavazásokról készült felmérések. Számos állam lehetővé teszi ugyanis, hogy az állampolgárok már most leadják szavazatukat. A józan paraszti ész pedig azt diktálja, hogy a lelkesebb szavazók közül többen fognak elmenni a korai szavazásra, mint a kevésbé lelkesek közül. Kombináljuk ezt a masszív mobilizációval, amit Obama folytat, valamint figyljünk a nagy hangsúlyra, amit a kampánya a korai szavazásra fektet.

Nem szeretek tippelni, de hasra ütve azt mondanám, hogy az Obama-szavazók jelentős része (10-15%-al az átlag felett) inkább korábban szavaz. Mit jelent ez számokban kifejezve?

Vegyük példának Florida államot, az idei verseny egyik meghatározó terepét. A legutóbbi felmérések 1-4%-os Obama előnyt jósolnak, a bizonytalanok aránya pedig 5% felett van. Mindeközben a korai szavazásra nézve azt látjuk, hogy a résztvevők 46%-a demokrata, 38,2%-a pedig republikánus (ez tehát beigazolni látszik a fenti felvetést, miszerint a demokraták közül sokan korán fogják leadni a szavazatukat). Több adat itt. Na és itt jön valami érdkes. A demokraták lelkesebbek a szavazás kapcsán, több demokrata szavazott eddig, mint republikánus, Obama vezet a kvk-ban. DE! McCain egy felmérés szerint 49-45 arányban vezet az eddig leadott szavazatok között.

Hoppá. Mi folyik itt? Több lehetőség is van. Egyrészt, hogy rossz a kutatás, magas a hibahatár, valójában Obama vezet. Az is lehet, hogy a maradék közel 16% (nincs pártja, vagy mást támogat) körében népszerűbb McCain (ez bíztató jel lehet a GOP jelölt számára). Végül lehetséges (bár nem valószínű), hogy a demokraták közül is sokan McCain-re szavaznak.

De tételezzük fel az első variációt (hibás a felmérés) és nézzünk egy másik kutatást. A ROPER szerint 7%-al (45-38 arányban, 14% nem válaszol) vezet Obama a floridai korai szavazáson. A felmérés alapján a valószínű szavazókat tekintve az arány 45-43 Obama-nak (ebbe beletartozik az aki már szavazott, és persze az is aki még nem). Ez szintén affelé tendál, hogy a demokraták közül sokan inkább korán szavaznak. Ami számomra meglepő, hogy 2%-os vezetés, és ilyen magas lelkesedés mellett ez az arány a korai szavazáson csak 7%-ban manifesztálódik.

Egyrészt úgy gondolom, hogy ha Obama előnye valóban olyan meggyőző, mint azt sokan sugallják, ennek az aránynak jóval magasabban kéne állnia. Érdekes tovább, hogy ha ezt egybevetjük a regisztrált szavazókról említett részvételi aránnyal, akkor azt kapjuk, hogy a 46% már szavazott demokratából csak 45% érkezett meg Obama-ra, a 38% szavazott republikánusból pedig 38% megérkezett McCain-re. Ebből kiindulva úgy tűnik, hogy a bizonytalanak egyenlően oszlottak el a kettő között (persze az is lehetséges, hogy pont azok nem válaszoltak, akik nem a két párt keretei közt vannak regisztrálva).

Megjegyzésre érdemes még egy fontos dolog. A republikánusok lelkesedése alacsony, így sokan valószínűleg még bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy szavazzanak-e a választásokon. Ezek az exit-pollok valószínűleg sok republikánust rávesznek majd, hogy elmenjenek (látva a rossz helyzetet). Ez pedig könnyen meglepetést okozhat a végeredményben (na jó, nem McCain győzelmére gondolok, de 1,5%-on belüli Obama győzelemre az országos szavazatarányban mindenképp).

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politech.blog.hu/api/trackback/id/tr97741670

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: anchortext 2019.04.08. 06:34:39

Cash drawer reconciliation form - xeukups

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BF79 2008.10.31. 08:34:08

Érthetetlen számomra, hogy egy FL poll, valamint hasraütésszerű becslések alapján az egész országos popular vote-re vonsz le következtetéseket. Amit írsz, és ahonnan merítesz adatokat, feltűnően egyoldalú. Wishful thinking?

Ha az országos adatokat nézzük, akkor McCain nagyon rossz helyzetben van. Az eddigi szavazók között Obama 60-39 arányban vezet és ehhez nagyon hasonló az arány azok között akik még nem adták le szavazatukat, de nov. 4. előtt tervezik.

Forrás: voices.washingtonpost.com/behind-the-numbers/2008/10/wapo-abc_track_early_birds_for.html

Ez alapján McCain-nek a még nem szavazók több mint 56%-át kellene megnyernie, hogy nyerje a pop vote-ot, és EV-k tekintetében sem sokkal jobb a helyzete. Mindezt úgy, hogy még azok között is Obama vezet, aki fog szavazni, de csak nov. 4.-én. Szűkebb arányban (51-45), mint akik előtte szavaznak (ez egyben megerősíti, hogy a lelkesebb Obama szavazók hamarabb is mennek el szavazni).

Ami FL-t illeti:
Önmagában az a tény, hogy a D és R regisztráltak több mint 90%-a szinte hajszálra ugyanolyan arányban, de hazaszavaz, valamint az, hogy 46-38 a korai szavazás aránya a Demokraták javára, jelzi azt, hogy Obama egyelőre szinte biztos, hogy vezet a korai szavazatok alapján. Arról nem is beszélve, hogy a 15% független között is (országosan és poll-ok alapján), de vezet.
Az általad belinkelt kutatásról, magában a cikkben is azt írják, hogy nem megbízható adat: "Only a tiny fraction of the Florida respondents reported voting early, leaving McCain's lead subject to a wide margin of error."

Az azért valószínűnek látszik, hogy FL szorosabb lesz, mint azt az Obama stáb akár egy hete remélte. Erre utal Crist nyilatkozata, valamint az is, hogy Bill Clinton-t milyen nagy hévvel vetették be a napokban odalent.

BF79 2008.10.31. 09:32:31

Bocs, nem 56%, hanem 52%, miközben kb. 8%-al rosszabbul áll.

igorB · Http://politech.blog.hu/ 2008.10.31. 11:59:01

Elfogult? Nem. Egyoldalú? Főleg nem. Wishful thinking? Szívesebben látnám McCain-t, ezt nem tagadom, de sok értelme ugye nem lenne Magyarhonban hazugságokat leírni annak érdekében, hogy meggyőzzem az embereket arról, nyerni fog az Öreg.

Becsületemre mondva (:)) egybéként azon az egy helyen, ahol kellett jeleztem, hogy hasraütés, ez az én személyes tippem, ha úgy tetszik. Florida egy különleges helyzetben van most, ezért foglalkoztam vele.

Azt is leírtam, hogy elképzelhető szkenárió, hogy téves a felmérés. Azonban tudni érmdemes, hogy minden ilyen jellegű korai szavazásos felmérésnél hasonlóan nagy a hibahatár, ugyanis csak kevesen vannak, akik már szavaztak, és közülük se mindenki mondja meg, hogy kire. Ugye a legtöbb kutatás 6-700as mintára (valószínű szavazó) koncentrál, jó esetben max 5-10% aki nem mondja meg közülük, hogy kire szavaz. Ennek talán (nagyon maximum) harmada szavazott korán,tehát egy nagyjából 200 fős bödön az, akiből következtetnek.

Amire ki akartam jukadni, hogy McCain valószínűleg szorosabban fog zárni, mint azt korábban gondolták (erre írtam, hogy 1,5%-on belül lesz).

Azt nézni, hogy országosan hogy teljesítenek a korai szavazáson nagy hiba. Ugyanis az államoknak csak egy részében van korai szavazás. Ha pl. csak néhány keményen demokrata államban lenne, akkor könnyen láthatnánk 80-20-as Obama vezetést. Persze republikánus államokban is van, de ilyen jellegű országos kutatásokkal nem érdemes foglalkozni szerintem, inkább államonként kell megnézni az állást.

Azt viszont tartom, amit fent is mondtam, ti. nem meglepő, ha a demokraták vezetnek a korai szavazáson, mert az ilyen magas lelkesedés és a jó mobilizáció pont ennek kedvez. Ugyanakkor még 5 nap van hátra, és ugye csak most kezdődik majd a kiterjesztett meg a sime 72 órás program a GOP részéről.

Szinte minimális esélyt látok, hogy McCain nyerjen, főleg mert Ohio-ban szerintem veszíteni fog, ami kulcsfontosságú lenne a Fehér Házhoz. De nem osztom a liberális oldalakon elterjedt feltevést, miszerint itt popular vote-ban Obama 8-10%-ot ráver McCain-re (még 5-6-ot sem). Elektori szavazat más tészta, még nem számoltam végig, de bőven 270 felett lesz Obama.

igorB · Http://politech.blog.hu/ 2008.10.31. 12:04:53

Ja, és még valami! Az általad idézett cikkben leírják, hogy Bush 200-ben 62%-ot, míg 2004-ben 60%-ot kapott a korai szavazáson. Mennyit kapott popular vote-ban? 47,9% illetve 50,7%-ot.

Mondom, veszélyes a korai szavazásos adatokat nézni, épp ezért próbáltam én kontextusba helyezni.
süti beállítások módosítása