PoliTech

Egy skizofrén politikai tanácsadó dialógusai - legtöbbször önmagával. Politikai technológia, kampány, média, kommunikáció, marketing, politika. Meg ami belefér...

Utolsó kommentek

  • Holnap Kapitány: Kristálypark -- búcsú a korrupciótól? holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella Hol... (2010.02.28. 09:55) Legyőzni a Jobbikot...
  • polovcev: Tiszteletem. Bevallom már én is várom a folytatást. Szeretném látni merre halad a világ. Viszont ... (2009.08.07. 21:59) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: Engem érdekelne a folytatás. Az is, hogy melyik pártnál segédkeztél :) , sorrendben az alábbiakat... (2009.06.23. 16:26) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: politicalhumor.about.com/od/sarahpalin/a/palin-prankcall.htm Vegyük sorra: Nem ismeri fel Sarkoz... (2008.11.03. 09:57) Kész átverés Sarah Palinnal:)
  • ójaj: megmondom őszintén, fel nem foghatom, miért hiszi magáról mindenki, hogy bezzeg ő tudja a tutit? a... (2008.11.02. 19:20) A nagy találgatóshow
  • Utolsó 20

Intelem az eljövendőnek

2010.02.26. 11:10 | igorB | Szólj hozzá!

Címkék: magyar kommunikáció választás mszp fidesz stratégia önkormányzati választások negatív kampány

Kevés dolgot mernek oly bizonyossággal kijelenteni ma politológusok és politikai elemzők, mint azt, hogy az áprilisi választások tiszta többséget fognak eredményezni a Fidesznek. E gondolattal én sem mernék vitába szállni, s bár pár hónapja még úgy gondoltam meglepetést okoznak majd a szocialisták (értsd várakozáson felül teljesítenek), ma úgy tűnik az egyetlen valódi meglepetés a Jobbik (főleg vidéken) kimagasló eredménye lesz (az LMP és az MDF/szdsz közül egyiktől sem várok nagy durranást, előbbi valószínűleg elvérzik az ajánlószelvényeken, míg utóbbi 0,05-el, de vélhetően megugorja a parlamenti lécet).

Épp ezért úgy gondolom, hogy a 2010-es év 3 választása közül (parlament, közt. elnök és önkormányzat) a most áprilisi tartogatja a legkevesebb izgalmat. A köztársasági elnök megválasztása sokkal inkább az intraparty politics kérdésköre, azaz hogy a Fideszen belül milyen irányzat győzedelmeskedik. Ez pedig, valljuk meg őszintén sokkal inkább az elemzőnek, mintsem az átlag polgárnak jelent nyalánkságot.

A legérdekesebb vitathatatlanul az őszi(?) önkormányzati választások lesznek. A kérdőjel azért áll, mert sokan meg vannak róla győződve, hogy a Fidesz lehetőségeihez mérten megpróbálja majd előrehozni/elnapolni az önkormányzati voksolást. Bár a felvetés logikus, én nem számítanék kapásból ilyen merész lépésre, hiszen a választásokkal való egyoldalú manőverezés mindig veszélyes játék - különösen akkor, amikor az ellenfél jó érzékkel használja a negatív kampány eszközeit. Így én 70% esélyt adok annak, hogy a szokásos periódusban tartják majd a helyhatósági választásokat.

Azt pedig 2006 óta tudjuk, hogy az önkormányzatok feletti uralom esetenként nagyobb erő, mint a kormányzati (főleg, ha utóbbit nem biztosítja stabil többség). Ennek legfőbb oka - bármilyen szomorú is kimondani - pedig a korrupciós pénz. Remélem senki sem gondolja komolyan, hogy bárki is a parlamentben gazdagszik meg... Az a sajnálatos helyzet, hogy a legtöbb költségvetési lyuk az önkormányzatok szintjén keletkezik, s itt érződik leginkább a sok kicsi sokra megy elve. Ha ugyanis a 3200valamennyi önkormányzat csak felében költenek 1-1 millió forinttal többet a baráti cég által végzett útfelújításra/fűnyírásra/szoborállításra már hatalmas összegek peregnek ki a rendszerből. Ehhez pedig hozzájön a rengeteg klientúra pozíció, kezdve a jegyzőtől, felügyelő-bizottságokig, igazgatósági helyekig, kórház/színház/egyéb közintézmény vezetőig. És ezt valószínűleg az sem állítja meg, hogy a Fideszes vezetésű önkormányzatok jelentős adósságokat halmoztak fel a jelenlegi ciklusban (itt persze nem állítom, hogy korruptak lennének, és ezért folyna el a pénz, pusztán megjegyzem, hogy elég merészen költekeztek az elmúlt években:))

De hogy visszakanyarodjak a fő fonalhoz. Bár meglepetést most nem fognak okozni a szocialisták, ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának visszaerősödni az önkormányzati választásokig. A jelenlegi taktikájuk elég egyértelműen a hallgatás ködébe való burkolózás annak érdekében, hogy legalább a stabil (bár egyre kisebb) szavazótáborukat megtartsák, s így minimalizálják a vereséget. Bár én hibásnak tartom e gondolkodást, s úgy vélem egy merészebb kampánnyal képesek lehettek volna 30-35% körülre visszajönni, ehhez már késő. Az országgyűlési választások után ez a taktika azonban mindenképpen meg fog változni, ha másért nem akkor azért, mert a Fidesz bőven szolgáltat majd muníciót a szocialista kampánygépezet számára. Így a szokásos nyári uborkaszezon várhatóan jelentősen lerövidül majd - ha el nem tűnik egészen - s a sajtó az MSZP folytonos támadásaitól lesz hangos, a Fidesz pedig kénytelen lesz a valószínűleg már rég megírt egysorost szajkózni:

"Nincs más választásunk, a szocialisták annyira romokban hagyták az országot, hogy megszorításokat kell hoznunk".

És ezzel a lendülettel fog megbicsaklani a 20-30%-os Fidesz fölény.

Úgy vélem a Fidesznek egyetlen választása lesz, az, amit most az Újvilágban a demokraták is tenni próbálnak, méghozzá csökkenteni az önkormányzati választásoknak tulajdonított jelentőséget. Amennyiben ez sikerül, elkerülhetik, hogy a 2011-12-es esztendő attól legyen hangos, hogy a szocialisták milyen csodával határos módon álltak talpra, s győzték le a Fideszt 6 hónappal az országgyűlési választások után, s ennek pusztán az lehet az oka, hogy a Fidesz nem tud kormányozni (sem...).

A bejegyzés trackback címe:

https://politech.blog.hu/api/trackback/id/tr611791804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása