PoliTech

Egy skizofrén politikai tanácsadó dialógusai - legtöbbször önmagával. Politikai technológia, kampány, média, kommunikáció, marketing, politika. Meg ami belefér...

Utolsó kommentek

  • Holnap Kapitány: Kristálypark -- búcsú a korrupciótól? holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella Hol... (2010.02.28. 09:55) Legyőzni a Jobbikot...
  • polovcev: Tiszteletem. Bevallom már én is várom a folytatást. Szeretném látni merre halad a világ. Viszont ... (2009.08.07. 21:59) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: Engem érdekelne a folytatás. Az is, hogy melyik pártnál segédkeztél :) , sorrendben az alábbiakat... (2009.06.23. 16:26) Létezik-e újrakezdés?
  • BF79: politicalhumor.about.com/od/sarahpalin/a/palin-prankcall.htm Vegyük sorra: Nem ismeri fel Sarkoz... (2008.11.03. 09:57) Kész átverés Sarah Palinnal:)
  • ójaj: megmondom őszintén, fel nem foghatom, miért hiszi magáról mindenki, hogy bezzeg ő tudja a tutit? a... (2008.11.02. 19:20) A nagy találgatóshow
  • Utolsó 20

In the year 2525 I.

2008.08.25. 00:03 | igorB | Szólj hozzá!

Címkék: tech posztmodern in the year 2525

Off: Sajnos ez az augusztus gyorsabban eltelt, mint gondoltam... Jól látszik ez a bejegyzések számán is. Így egy hosszabb nyaralásról visszatérve azonban újra felpörög a blog - márha Isten és a főnök is úgy akarja. Az elmúlt heteknek is megvolt azért a haszna, hiszen így két hónap után végre sikerült megálmodni az irányt, amerre a blog menni fog.

Ehhez az új irányhoz kapcsolódóan elindul egy rovat, melynek névadója - hogy egy kis személyes vonalat is vigyünk a dologba - egyik kedvenc számom, az In the year 2525. Olyan technológiákról - főként online eszközökre gondolok itt - lesz szó, melyek az elkövetkező évtizedekben politikai hasznosíthatósággal bírhatnak majd. Alapvetően tehát egy előretekintésről, ha úgy tetszik jóslási kísérletről van szó.

Első kiszemelt: LBS (location-based services) - azaz helyszín-alapú szolgáltatások.

Az LBS lényege, hogy különböző programok segítségével - mint a Loopt és a Helio - a mobiltelefon bekapcsolásával az általunk felhatalmazott ismerősök - na meg persze a szolgáltató - láthatja tartózkodási helyünket. Végső soron ez a social networking, a GPS és az azonnali üzenetváltás egy mixtúrája. Az LBS-nek természetesen számtalan hasznosítási területe képzelhető el, melyeket Ellen Nakashima számba is vesz a Washington Post hasábjain, a közúti forgalom vizsgálatától a hirdetési piacig.

Természetesen az LBS jó néhány kérdést felvet a magánszféra védelmével kapcsolatban. Ezekről érdemes elolvasni Adam Thierer cikkét a TLF-en, aki egyenesen a következő tech-pánik forrásának nevezi az LBS-t. Mindent egybevetve azonban a szolgáltatás önkéntessége arra sarkall engem, hogy elvessem a cikkben leírt kételyeket - ahogy azt a szerző is teszi.

Ami azonban a fentieknél is érdekesebb, az a technológia politikai hasznosításának lehetőségei. Ennek két fő irányát én a hirdetésekben, valamint nagyobb csoportok koordinálásában látom.

Több a hajtás után.

1, Csoportkoordináció: adott egy mozgósítási kampány - akár GOTV vagy aláírásgyűjtés - ahol nagyszámú embert kell szisztematikusan mozgatni. Ilyen esetekben fontos, hogy az aktivisták ne hagyjanak ki egyetlen lakást vagy házat sem, illetve az idő szűkössége miatt gyakran változtatni kell az előre meghatározott útiterven. Ehhez rendkívül hasznos lehet, ha az aktivisták koordinátora folyamatosan figyelni tudja a helyszínen lévők mozgását, illetve irányíthatja őket egyazon program használatával. Az LBS pedig remek eszköz erre.

2, Hirdetés: az LBS nagy előnye, hogy tökéletesen lokalizált hirdetéseket tesz lehetővé. Képzeljük el például a következő szituációt. A választások előtt egy héttel autónkkal zötykölődünk a Thököly út macskaköves szakaszán - magyarlandot ismerve ez 2525-ig sem fog megváltozni -, mikor üzenetet kapunk a telefonra. "Az x párt lebetonozza a Thököly utat. Szavazzon ránk, és nyugodtan utazhat!". Nem kell óriásplakát, nincs drága bérleti díj, nem kell többszáz különböző tervet készíteni, egyszóvel rengeteg pénz felszabadul. Ehelyett egy sms árából - valódi élménnyel egybekötve - juttathatjuk el üzenetünket a szavazókhoz.

Ezek persze csak kiragadott példák, a lehetőségek ennél sokkal tágabbak. Az LBS azonban jelenleg redkívül költséges - hiszen nem pusztán egy erre képes telefonra van szükség, hanem a szolgáltatás megrendelésére is. Amerikában azonban 6-8, Magyarországon pedig 8-10 év múlva zökkenőmentesen működhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://politech.blog.hu/api/trackback/id/tr49631197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása